keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Kultaiset käytössäännöt Thaimaassa

Huomenta kaikille!

Eilen kaupungilla törmäsin muutamaan huonokäytöksiseen länsimaalaiseen eli farangiin ja sen vuoksi aloin kelaamaan asiaa syvemmin... Thaimaa on tulvillaan omatoimisia matkailijoita, jotka eivät ole maan tapoihin tai kulttuurin syventyneet sen kummemmin, ostaneet vain halvat lennot ja ottaneet passin takataskuun. Useat paikalliset tavat  alkavat olemaan itselle jo rutiinia eikä niistä muista itsekään aina asiakkaille kertoa. Jotta voimme olla maassa maan tavoilla ja kunnioittaa paikallisia, ajattelin koota ohjenuoran jonka voi lukaista ennen reissua tai reissun jälkeenkin. Me farangit teemme huomaamatta käytösmokia tarkoittamatta sillä mitään pahaa ja siihen päälle kun on nämä örveltävät länsimaiset joiden loman motiivit voivat olla hakusessa... Ohessa siis kultaiset käytöstavat osa 1. 

Thaimaan kuningas Bhumibol on maailman pisimpään hallinnut ja eniten matkustanut monarkki. Kuningas Rama 9 täytti 5.12.2014 87 -vuotta ja hän on koko maan rakastama isä. Thaimaassa ei saa puhua pahaa kuninkaasta tai hänen perheestään. Hän rakastaa matkailua ja tukee matkailua Thaimaassa. Aktiivisimpina vuosinaan hän on matkustanut vuodesta jopa 7-8 kuukautta tutustuen maahansa sekä vieraillen ulkomailla.
Hua Hin ja Cha-Am ovat muuttuneet viimeisten vuosikymmenien aikana pienistä kalastajakylistä vilkkaiksi tienvarsikaupungeiksi. Yksi syy tähän on se, että Hua Hin tunnetaan itse kuninkaan suosikkikohteena, jossa hän tälläkin hetkellä asuu Klai Kang Wong palatsissaan (suomennettuna kaukana huolista) silloin kun hänen majesteettinsa ei ole sairaalahoidossa.
Kuningas Bhumibol vei tulevan kuningattaren kihlajaismatkalle Hua Hiniin vuonna 1950, jonka jälkeen kansa seurasi perästä. Hua Hinin yksi tunnetuimmista maamerkeistä on Hua Hinin rautatieasema, jossa on kuninkaallinen pukeutumishuone. Kuninkaan palatsille ei pääse tutustumaan loman aikana, koska se on kuningasperheen käytössä, mutta palatsialueeseen kuuluvaan urheilupuistoon pääsee lenkille tiettyinä kellonaikoina, jos pukeudut oikein (polvet, olkapäät piiloon) ja et ota laukkua, puhelinta jne. mukaasi. Passi tai henkilökortti täytyy olla aina mukana. Jos haluat kurkata lomallasi kuninkaalliseen maailmaan, vieraile kuninkaan kesäpalatsilla (Maruek Hatayawan) joka sijaitsee Hua Hinista Cha-Amiin johtavan päätien varrella.
Muista kunnioittaa paikallisten tavoin kuningasta sekä kuningasperhettä lomasi aikana. Huomioitahan, että Thaimaan bahteissa on myös kuninkaan kuvat, joten käsittele rahoja arvokkaasti. Älä ruttaa niitä taskuun tai laukun pohjalle.
 

Thaimaassa ollessasi on hyvä kunnioittaa paikallisia tekemällä wai-tervehdys kun tapaat tai hyvästelet henkilön. Wai on paikallinen ”kädenpuristus”. Laita kyynärpääsi vasten kylkiäsi, nosta kätesi yhteen leuan korkeudelle ja kumarra hieman. Jos kyseessä on munkki tai korkea-arvoinen henkilö, voit nostaa käsiäsi reippaasti ylemmäksi. Yleisesti me länsimaalaiset emme tee tervehdystä täysin oikeaoppisesti, mutta se ei paikallisia haittaa, tärkeintä on että yrität.
Kun teet wain, voit samalla tervehtiä paikallisittain seuraavasti:
Naiset ”Sawadii khaa”
Miehet ”Sawadii khrap”
Kyseistä tervehdystä voit käyttää missä vain, milloin vain. Se on paikallisten yleistervehdys.
Mitä leveämmin hymyilet, sitä paremmin sinut otetaan vastaan paikallisten keskuudessa! Puhuessasi paikallisten kanssa älä korota ääntäsi äläkä suivaannu. Et saa näyttää tunteita kasvoillasi. Maltti on valttia!


Thaimaassa ollessasi tulet törmäämään moniin erikoisiin tapoihin. Nämä perin thaimaalaiset tavat juontavat juurensa joko uskonnosta tai tapakulttuurista. Valtaosa thaimaalaisista ovat buddhalaisia ja uskonto on vahvasti läsnä paikallisten arjessa. Thaimaalaiset uskovat myös henkimaailmaan. Tonteilla ja kodeissa ovat henkialttarit tai henkientalot. Henget ovat kuin kotieläimiä, niistä pidetään hyvää huolta jotta ne pysyvät tyytyväisinä. Paikalliset omaavat myös vaikutteita kiinalaisten uskomuksista. Henkiä on Thaimaassa joka paikassa. Jopa moottorikulkuneuvoissa asuu naisen henki, joka täytyy pitää tyytyväisenä. Siksi linja-autot ja kulkupelit veneistä tuk tukeihin ovat yleensä hyvin koristeellisia. Niissä on kukkia ja koristuksia, jota nainen pysyy tyytyväisenä ja matka sujuu turvallisesti. Paikalliset ostavat usein tuoreita kukkia myös autolleen ja kun hankitaan uusi auto, tulevat munkit sen ensin siunaamaan.Tontille rakentaessa ensimmäinen rakennus on henkientalo, jotta henki pysyy tyytyväisenä eikä aiheuta harmia. Munkit siunaavat myös talot, uudet yritykset jne. 
Thaimaalaiset puhuvat hyvin kohteliaasti ja kunnioittavat vanhempia ihmisiä. Kuulette puheessa usein kohteliaisuussanat (kha ja khap) jotka esiintyvät virkkeissä useampaankin kertaan. Jos haluat itse kunnioittaa paikallisia voit lisätä paikallisen nimen eteen khun, (esim. khun Anni) näin puhuttelet mahdollisimmat kohteliaasti tuntematonta tai tuttua henkilöä. Kun tutustut kulttuuriin paremmin huomaat että etuliitteitä on useita, mutta opettele ensin khun. Kertauksena omaan käytökseesi: Älä menetä malttia tai korota ääntä. Vältä myös näyttämästä tunteita kasvoillasi. Hymyllä ja rauhallisuudella asiat sujuu paremmin joka tilanteessa.
Thaimaalaiset ihmiset pukeutuvat perinteisesti hyvin korrekteihin asuihin eivätkä arvosta liian paljastavia asuja. Ranta-asut kuuluvat rannoille ja uima-altaille. Älä aja mopolla pelkissä uimahousuissa. Älä mene ravintolaan syömään narubikineissä. Kun vierailet temppeleissä, peitä polvesi ja olkapääsi. Riisu likaiset kengät jalastasi mennessäsi sisätiloihin Thaimaassa. Älä astu kynnysten päälle, muuten tuot pahat henget jaloissasi taloon sisälle. Jalat ovat ihmisen ruumiin likaisin kohta, joten älä osoittele jaloillasi vaan pidä ne aina maan tasolla. Vältä koskemasta Thaimaalaisia päähän. Pää on ihmisen pyhin paikka, se on mielen koti, eikä mieltä saa häiritä. 
Kun menet syömään thaimaalaisten kanssa, pöytä tilataan täyteen erilaisia ruokalajeja. Kun aloitetaan syömään thaimaalaiset tarjoavat ensin ruokaa muiden lautasille, joten älä lapa omaa lautasta täyteen ja vaivu hiljaisuuteen ruokailun ajaksi, kuten Suomessa ollaan totuttu. Ruokailu on iloinen sosiaalinen tapahtuma.  Ruokailuvälineinä on lusikka ja haarukka. 
 Pidä pilke silmä kulmassa, muista nauraa! Ei lomailun tarvitse olla vakavaa! Haa Haa Haa eli thaimaalaisten suosima lyhenne 555! 
Anni Lamomprom 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti